Papier Mache

Versieren van papier mache

Als het object van papier mache helemaal gevormd is, zijn er verschillende manieren om de papier-mache te af te werken.

Methode 1
Benodigd:
    - Kwast
    - Vernis of lak
    - Verf
Als het object van papier-mache helemaal is uitgehard kan er met vernis of lak een verstevigende grondlaag worden aangebracht. Dit kan je met een kwast doen. Het voordeel is dat het object van papier-mache veel steviger wordt, tevens zorgt de laklaag tegelijkertijd dat de verf, die later wordt aangebracht, beter hecht en niet in het papier trekt. Hierdoor komen de kleuren van de verf er veel beter uit, en schijnt het papier niet door de verflaag heen. Nadat de laklaag helemaal is opgedroogd kan je gaan beginnen met verven en de papier-mache afmaken.

Methode 2
Benodigd:
    - Kwast
    - Krijtpoeder of Gipspoeder (ook Gesso genoemd)
    - Water
    - Vernis of lak
    - Verf
Als het werkstuk van papier-mache is opgedroogd kan er een egaliserende laag worden aangebracht door middel van het krijtpoeder. Het gipspoeder zorgt ervoor dat het object van papier-mache een egale, witte ondergrond krijgt. (Met name maskers worden zo gemaakt). Het krijtpoeder vermeng je met lijm (Het liefst witte lijm), en strijk je met een kwast uit over de papier-mache. Voor een goed resultaat kan je deze handeling een paar keer herhalen zodat je een aantal lagen over elkaar heen strijkt. Als het mengsel is uitgehard, kan je het eventueel nog bijwerken met een erg fijn stukje schuurpapier. Hierdoor wordt het laagje krijtpoeder erg glad. De volgende stap is om het te kleuren met verf, of het te lakken met een transparante lak zodat je een mooie witte glimmende ondergrond krijgt.

Extra tips
Voor een glanzende afwerking is het mogelijk om een transparante lak over de droge verf te strijken. Dit zorgt er ook voor dat het object van papier-mache nog steviger wordt, en eventueel ook beter tegen water en vocht bestemd is.