Papier Mache

Soorten papier mache

Papier-mache kan op verschillende manieren worden bereid. Op de dag van vandaag kennen we 3 technieken om papier-mache te maken. 

Bereidingswijze 1 papier-mache

Benodigdheden:
    - Bak water
    - Lijm
    - Roerhoutje
    - Kranten

Vul de bak met water, en strooi daarna al roerende het behangplaksel in het water totdat je een dikkere substantie krijgt. Blijf roeren totdat alle klontjes zijn verdwenen uit het lijmmengsel. Voor deze methode is er niet veel behangplaksel nodig. De krant moet namelijk nog onder water gedompeld worden. Als het lijmmengsel de gewenste dikte heeft gekregen moet de krant in zijn geheel worden ondergedompeld in het lijmmengsel. Laat de krant hier even in liggen (10 tot 30 sec.) totdat hij helemaal doordrenkt is. Daarna neem je de krant uit het lijmmengsel en kan je het vouwen of vormen naar eigen idee. Deze stappen kan je steeds herhalen totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt.

Bereidingswijze 2 papier-mache

Benodigdheden:
    - Bak water
    - Lijm
    - Krantensnippers

Vul de bak met alleen water, en stop daarna alle krantensnippers in het water. Gebruik kleine krantensnippers om het beste resultaat te krijgen. Laat de bak met water een minimaal een uur staan zodat de krantensnippers helemaal doordrenkt zijn. Daarna giet je het water af en hou je de natte krantensnippers over. De krantensnippers vorm je tot een bal en daar knijp je al het overtollige vocht uit. Nu gaan we pas de lijm gebruiken. Deze gaan we door de bal van krantensnippers kneden totdat we een goed kneedbare bal krijgen. Deze bal kunnen we gebruiken om te boetseren, net zoals we met klei gewend zijn.

Bereidingswijze 3 papier-mache

Benodigdheden:
    - Bak water
    - Lijm
    - Roerhoutje
    - Krantensnippers
    - Kippengaas en/of karton

We gaan nu precies hetzelfde doen als bij methode 1, maar in plaats van een hele krant, gaan we nu krantensnippers gebruiken. Voordat we de krantensnippers in het lijmmengsel gaan dompelen, moeten we eerst een basisvorm hebben gemaakt van een ander materiaal. Hiervoor kan je het beste karton en kippengaas gebruiken. Van een of beide van deze materialen maken we alvast de basisvorm. Als deze vorm helemaal klaar is gaan we pas de krantensnippers in het lijmmengsel dompelen. De papier-mache word daarna om de basisvorm geplakt, om zo een mooi en egaal geheel te krijgen. Deze manier wordt onder andere ook toegepast grotere projecten zoals: decoratieve stukken, carnavalswagens, en kunstwerken.