Papier Mache

Geschiedenis papier mache


Papier-mache bestaat uit papier, water, lijm, en word al meer dan 2200 jaar gebruikt. Papier-mache betekend in het frans:"gekauwd papier". De oorsprong van papier-mache komt uit China, waar men rond de 2e eeuw voor Christus papier (Papyrus) had uitgevonden. Dit werd gemaakt van water, zijde afval, de vezels van bamboeriet en de bast van de Papiermoerbei (boom die voorkomt in Oost-Azie).Papier was in deze periode erg duur en schaars.

Al snel kwam men erachter dat papier, water en lijm samen een aparte pulp vormde, die je weer kon gebruiken om papier te maken. Naarmate er meer papier werd geproduceerd ging men de papierpulp ook voor andere doeleinde gebruiken. Papier-mache heeft van zichzelf de eigenschappen dat het;
-erg licht is,
-makkelijk te vormen is en
-erg sterk is.

Pas in de 18e en19e eeuw heeft papier-mache zijn opmars gemaakt in het gebruik zoals wij het tegenwoordig kennen. In de 18e eeuw  zijn er met name door de engelse veel meubels gemaakt van papier-mache. Vanaf de 19e eeuw is papier mache zich gaan vespreiden over de rest van Europa. Op dat moment zijn er bijvoorbeeld complete interieurs gemaakt voor het kasteel in Ludwigslust. Ook in Nederland is het plafond van Paleis Soestdijk ook van papier-mache gemaakt. Het mengsel dat in deze tijd werd gemaakt is helaas verloren gegaan. Deze papier-mache was nog sterker dan de papier-mache die we vandaag de dag nog kennen.