Papier Mache

varken papier mache

Een varken van papier-mache maken is makkelijker dan het lijkt. Voor de afwerking kan worden gekozen voor verschillende methodes. Verstevigen en verven is hiervoor het meest geschikt.

Benodigd:
    - Bak met water
    - Lijm
    - Kranten
    - Ballon
    - 3 WC-rolletjes
    - Roze gekleurd karton

Meng de lijm al roerende in de bak water tot de juiste dikte, en scheur de kranten in stroken. Blaas de ballon op tot de grootte die je wil gaan gebruiken. De ballon zal het lijf gaan vormen. Houdt rekening met de verhoudingen tussen het lijf en de poten. De 3 WC rolletjes knippen we doormidden en gaan we gebruiken voor de poten en voor de neus. Dep de stroken krantenpapier door de lijm en plak ze op de ballon. Zorg ervoor dat de ballon eerst in zijn geheel wordt bedekt met papier-mache. Plak minimaal 3 lagen papier-mache op de ballon. Nu gaan we de poten maken met 4 halve WC rolletjes. Deze plaatsen we aan de onderkant van de ballon, en door middel van de papier-mache worden deze bevestigd aan de ballon. Ook hier moeten minimaal 3 lagen papier-mache worden gebruikt. Om de poten steviger te bevestigen aan de ballon morgen meerdere lagen worden toegevoegd. Deze handeling gaan we ook uitvoeren om de neus te maken. Het halve WC rolletje plaatsen we over de knoop van de ballon en plakken het met een aantal lagen papier-mache vast. De ballon heeft nu al de basisvorm van een varken gekregen. Laat de papier-mache eerst helemaal uitharden. (het liefst 24 uur). Knip van het roze karton 2 oren uit (2 driehoeken) en plak deze op het varken. Knip voor de staart een cirkel uit, en knip vervolgens een spiraal vorm in de cirkel. Als we deze uit elkaar trekken hebben we een mooie krulstaart voor het varken. Nu is het varken van papier-mache helemaal klaar op de afwerking na. Hiervoor kan je kiezen voor verschillende methodes. verstevigen met gips/gesso en daarna verven is het mooiste. Alleen verven kan natuurlijk ook. Teken de details op het varken zoals de ogen, neusgaten en afwerking van de poten.

Extra tip:
Snijd voorzichtig een gleuf boven in de rug van het varken. (Schrik niet als de ballon hierdoor knalt.) Je kan het varken van papier-mache nu gebruiken als spaarvarken.