Papier Mache

Hete luchtballon papier mache

De hete luchtballon kan je overal neerzetten, maar deze is evt. ook op te hangen. Als je de hete luchtballon wil gaan ophangen moet er nog wel een haakje gemaakt worden aan de bovenkant. Dit moet dan verwerkt worden tussen de 1e laag papier mache en de 2e laag papier mache. Hier kan dan direct een lus of haakje geplaatst worden zodat je de mogelijkheid hebt om alles op te hangen. Dit wordt later vermeld in het proces.

Benodigd:
- Papier mache
- Ballon
- 4 Stevige ijzerdraden (ong. 30 cm lengte)
- Touw
- Verf
- Crepe tape
- Rieten mandje (Doorsnee ong. 10 cm. voorkeur voor vierkante vorm)
- Evt. haakje/lus om de ballon op te hangen

Voordat we beginnen maken we eerst de papier mache klaar. Blaas hierna de ballon op tot de gewenste grootte en plak minimaal 6 lagen papier mache over de ballon. Het papier mache rondom de ballon moet stevig zijn omdat er straks nog een mandje aan gemaakt wordt. Als de lagen van papier mache op de ballon zijn geplakt laten we de ballon drogen. In die tussentijd pakken we alvast het rieten mandje erbij. Voorkeur heeft om een vierkante vorm te nemen, maar het kan natuurlijk ook met andere vormen. We gaan de ijzerdraad bevestigen aan het mandje. Later wordt de ballon van papier mache ook aan het ijzerdraad vast gemaakt. Er zijn verschillende manieren om het ijzerdraad vast te maken aan het mandje:

1) Maak op de bodem in de hoekjes van het mandje 4 kleine gaatjes waar het ijzerdraad doorheen gestoken kan worden. Steek het ijzerdraad door het gaatje en buig een klein stukje om aan de onderkant zodat het ijzerdraad niet meer terug kan. Bind met touw op minimaal 2 plekken het ijzerdraad vast aan het rieten mandje.
2) Soms is het mogelijk dat het ijzerdraad tussen het 'gevlochte' riet kan worden gestoken. Ook hier buigen we het onderste stukje van het ijzerdraad om zodat er een haakje ontstaat en het ijzerdraad niet meer terug kan worden getrokken. Bind ook nu met touw op minimaal 2 plekken het ijzerdraad vast aan het rieten mandje.

Als alle vier de ijzerdraden goed bevestigd zijn aan het mandje kunnen we verder gaan naar de volgende stap. De ballon van papier mache moet eerst gedroogd zijn voordat we er aan verder mee kunnen gaan werken. Prik voorzichtig de ballon lek en haal deze uit de ballon van papier mache. Nu we alleen de vorm van papier mache hebben, plaatsen we deze tussen de 4 ijzerdraden. De hoogte waar de ijzerdraden worden vastgemaakt is ongeveer halverwege op de ballon, Het breedste gedeelte. Nu knippen we de ijzerdraden af op de juiste hoogte. LET OP, we buigen op het einde de ijzerdraden nog om, zodat we weer een haakje krijgen, dus houd ongeveer 1 centimeter over. Maak op de goede hoogte op de ballon van papier mache een 4 gaten waar de ijzerdraden in gehaakt kunnen worden. Buig met een tang de ijzerdraad om op het einde en schuif deze in de ballon. Als alle 4 de ijzerdraden in de ballon zijn geplaatst, dan plakken we met crepetape alles vast. Draai minimaal 2 complete rondjes om de ballon van papier mache met de crepe tape.
Hierna gaan we de laatste laag papier mache om de ballon plakken. Dit is de laatste laag die alles netjes afwerkt. Hier kan je alles egaal maken of juist voor een versiering kiezen, zoals een slinger rondom de ballon. Er kan zoals eerder vermeld is gekozen worden om een haakje of lus te verwerken aan de bovenkant zodat uiteindelijk de hete luchtballon ook kan worden opgehangen. Laat hierna de papier mache goed drogen, en dan kan er begonnen worden aan het verven en versieren van de ballon.

Voor de afwerking en versiering van de hete luchtballon kan je je fantasie de vrije loop geven. Denk bijvoorbeeld aan decoratie op de ballon zelf, zakjes hangen aan het mandje etc. Als extra optie kan je crepe tape om de ijzerdraden plakken en deze daarna een kleurtje geven met verf.