Papier Mache

Lampion papier mache

Een lampion is makkelijk te maken van papier mache. Vaak wordt door kinderen een tocht gelopen of halloween gevierd. Een lampion kan je ook als woon accessoire neerzetten voor de sfeer.

Benodigd:
- Papier mache
- Ballon
- 1 ijzerdraad of touw (ong. 30 CM)
- Verf (en evt. lak)
- Lijm
- Crepe tape
- Metalen deksel van een potje (bijv, van een jampotje) of een theelichthouder
- waxinelichtje

Om de lampion te maken beginnen we eerst met het opblazen van een ballon en het maken van de lijm voor de papier mache. Als de ballon is opgeblazen plakken we hier ongeveer 6 lagen papier mache overheen. De vorm van de ballon wordt de basis van de lampion. Als de papier mache is uitgehard steken we de ballon voorzichtig lek, en verwijderen we de ballonresten uit de 'ballon van papier mache'. Nu houden we alleen de papier mache over. De plaats waar de knoop in de ballon heeft gezeten wordt uiteindelijk de bovenkant van de lampion. Hier knippen we een ronde opening van ongeveer 15 tot 20 centimeter doorsnede. De doorsnede van het gat moet in verhouding staan van de grootte van de lampion. Zorg ervoor dat het gat ruim genoeg is om uiteindelijk een kaars te kunnen plaatsen.
De onderkant van de lampion is op dit moment nog bol van vorm door de ballon. De onderkant gaan we afvlakken zodat de lampion kan worden neergezet, maar wel zodat de theelichthouder (deksel van een potje) in de lampion geplaatst kan worden. Om de onderkant van de ballon van papier mache vlak te maken knippen we aan de onderkant een gat in de ballon van papier mache. Dit gat moet iets groter zijn dan het formaat deksel dat later geplaatst wordt. Meestal is dit tussen de 10 en 15 centimeter, bekijk ook of de verhoudingen dan nog kloppen met de rest van de lampion. Zorg ervoor dat het gat recht is geknipt, dus als de lampion op de grond wordt gezet moet deze rechtop staan. Als het gat helemaal in orde is gaan we het gat aan de buitenzijde van de ballon bedekken met crepe tape. Als de buitenkant voorzien is van een laag crepe tape, gaan we dit ook aan de binnenkant uitvoeren. Dit gaat uiteindelijk de bodem voor de lampion van papier mache worden.
Het hengsel van de lampion maken we van een stuk touw of ijzerdraad. Maak aan de bovenzijde 2 gaten aan beide kanten waar het hengsel op vastgemaakt kan worden. Zorg ervoor dat beide gaten niet helemaal boven aan de rand van de lampion worden gemaakt, maar laat ongeveer 5 CM tussen de rand het gat vrij. Als je een touw gebruikt, steek deze dan door het gat en leg een knoop aan de binnenzijde van de lampion dat het touw blijft zitten. Gebruik je een ijzerdraad, dan steek het uiteinde van de draad door het gat en vouw het ijzerdraad om met een tang. Om de gaten te verstevigen plakken we horizontaal, net boven het gat stuk crepe tape. Dit doen we aan de binnen- en buitenzijde. De tape zorgt voor stevigheid en zorgt ervoor dat het gat niet snel kan uitscheuren.
Haal het hengsel weer even van de lampion. Nu gaan we nog een paar lagen papier mache om de lampion plakken voor de afwerking. Zo valt de crepe tape geheel weg onder de papier mache, en kan je de lampion egaal van vorm maken. Als de lagen papier mache geplakt zijn, laten we deze weer uitharden.
Om ervoor te zorgen dat we veilig een waxinelichtje kunnen plaatsen in de lampion, plakken we een metalen deksel in de lampion. Plak het dekseltje ondersteboven zodat hier later een waxinelichtje in geplaatst kan worden. Laat een waxinelichtje ook niet uren branden, maar doe dit ongeveer 30 minuten tot maximaal een uur. Wil je het waxinelichtje langer laten branden, plaats dan een echt theelichthoudertje uit de winkel.
Vanaf nu kan je de lampion gaan versieren. Het is een optie om deze te verven en gaten (evt. in de vorm van een figuurtjes bijv. voor halloween) in de lampion te maken. Hierdoor zal het licht van het waxinelichtje beter zichtbaar zijn. Als laatste afwerking kan je er nog een laklaag overheen smeren/spuiten zodat de lampion mooi glimt en waterproof is.